Skötselråd smycken

Silversmycken

Alla våra silversmycken är tillverkade av äkta, nickelfritt 925 Sterling silver och är stämplade med 925. Vilket innebär att 92,5 % är rent silver och resterande är andra metaller, vanligtvis koppar. Man blandar koppar med rent silver för att metallen ska bli hårdare. Utan koppar är silver så mjukt att det lätt böjs eller går av.

Silver "oxiderar" på grund av svavel som finns i luften och i vår hud. Oxidationen påskyndas av olika faktorer så här kommer lite tips!

Hårspray, bodylotion, parfym och svett kan påskynda oxidationen. Spraya inte parfym och hårspray direkt på smyckena och ta gärna av dig dina smycken när du sportar. 

Hög luftfuktighet gör också att silvret oxiderar fortare. Förvara därför aldrig dina smycken i badrummet.

Undvik saltvatten och klorerat vatten.

Rengör dina smycken regelbundet.

När du inte använder ditt smycke. Rengör det innan du lägger det i sin förpackning - gärna en liten plastpåse så att det inte utsätts för fukt eller luft som kan påskynda oxidering.

Ett miljövänligt sätt att rengöra dina silversmycken på är att lägga en bit aluminiumfolie i botten på en kastrull. Strö över lite bikarbonat och häll kokande vatten över. Vänta och se hur missfärgningarna försvinner, skölj med ljummet vatten och torka med en mjuk trasa.

Det finns även impregnerade silverputsdukar som effektivt tar bort missfärgningar på silvret.

Undvik putsmedel med slipmedel som kan repa silvret. Det gör att smuts tränger in i reporna vilket i sin tur gör att det oxiderar fortare.

Hur silvret används, förvaras och hur du putsar det har stor betydelse. Ta hand om ditt silver så kommer det att hålla i flera generationer.

Förgyllda & guldpläterade smycken

När ett smycke är guldpläterat innebär det att det har ett lager av guld på ett annat material.

Våra förgyllda smycken har en bas av 925 Sterling silver (äkta silver) och är sedan förgyllda med 18K guld

Fördelen med guldpläterade och förgyllda  smycken är att det har samma utseende som ett guldsmycke men du kan få det till ett betydligt lägre pris.

Med tiden så kommer guldet att slitas ned. Hur smycket används, förvaras och hur du rengör det har stor betydelse.

Bästa sättet att ta hand om dina förgyllda och guldplätterade smycken är att undvika vatten och kemikalier - tex hårspray, parfym & hudlotion.

Ta gärna av dig ditt smycke när du sportar eller ska sova.

När du inte använder ditt smycke så förvaras det bäst i en liten plastpåse så att det inte utsätts för luft eller fukt som kan påskynda missfärgning eller oxidering.

Förvara därför aldrig dina smycken i badrummet.

Favoriter

    There are no favorites

    Konto

    Språk: